Dune – Frank Herbert – (recenzie)

DESCRIERE

Primul volum din seria Dune
• Autor distins cu Premiul Nebula pentru literatura
Într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, condus dupa reguli feudale, casele nobiliare se lupta pentru supremație. Casa Atreides primește controlul asupra planetei Arakis, singura sursa de mirodenie – cea mai valoroasă și importantă substanță din univers. Asta adânceste vechea rivalitate dintre Casele Atreides și Harkonnen. Leto Atreides și familia lui se vor confrunta nu doar cu o planeta deșertică, neprietenoasă si necunoscută, ci și cu comploturi politice periculoase.
O poveste clasică, bogată în sensuri religioase, economice, tehnologice și sociale, o complexitate care o pune definitiv pe lista cărților de citit într-o viață.

Roman câștigător al premiilor Nebula si Hugo

 

Din seria Dune fac parte:
• Volumul 1: Dune
• Volumul 2: Mantuitorul Dunei
• Volumul 3: Copiii Dunei
• Volumul 4: Imparatul-Zeu al Dunei
• Volumul 5: Ereticii Dunei

• Volumul 6: Canonicatul Dunei

Fragment din cartea „Dune” de Frank Herbert:

„Paul isi umezi buzele cu varful limbii. Gandurile i se intoarsera cu o saptamana in urrna, la ziua in care fusese pus la incercare de Cucernica Maica. Si ea ii vorbise despre ravagiile lipsei de apa.
„O sa cunosti Campiile Funebre”, spusese ea. „O sa cunosti pustiurile parjolite, desertul in care nu rezista decat mirodenia si viermii nisipurilor. Ochii tai o sa-si intunece culoarea ca sa poata suporta vapaia soarelui. O gaura ferita de vant si ascunsa vederii va fi un adapost. Va trebui sa mergi purtat de propriile tale picioare – fara topter, fara masina, fara animal care sa te care in spate.”
Paul fusese impresionat mai degraba de tonul ei – psalmodiat si vibrant – decat de vorbele pe care le rostea.
„Lumea Arrakisului khala, e imparatia pustiului. Lunile iti vor fi prietene, soarele – dusman.”
Paul o simtise pe mama sa parasindu-si locul de la usa, venind langa el. Jessica o privise pe Cucernica Maica si intrebase: „Nu vezi nicio speranta, Cuviosia Ta?”
„Pentru taica-sau, nu.” Apoi, batrana ii facuse semn Jessicai sa taca si coborase privirea spre Paul. „Sa nu uiti niciodata ce-am sa-ti spun acum, baiete: o lume se sprijina pe patru lucruri…” Ridicase patru degete noduroase. „Invatatura celor intelepti, dreptatea celor mari, rugaciunile celor credinciosi si darzenia celor bravi. Dar toate astea nu inseamna nimic…” Isi stransese degetele pumn si incheiase: ,,…fara un conducator care cunoaste arta guvernarii. Aceasta sa fie stiinta ta!”
Trecuse o saptamana de la vizita Cucernicei Maici. Dar cuvintele pe care le pronuntase isi vadeau abia in clipa asta intregul inteles. Acum, stand in sala de exercitiu, alaturi de Thufir Hawat, Paul simti muscatura adanca a fricii. Ridica privirea. Mentatul il scruta incruntat.

– Ce visai adineaori?
– Ai cunoscut-o pe Cucernica Maica?
– Vrajitoarea Dreptvorbitoare de la Curtea Imperiala? Un interes brusc anima ochii lui Hawat.
– Am cunoscut-o.
– Ea…
Paul se poticni. Isi dadu seama ca nu-i putea destainui lui Hawat incercarea la care fusese supus. Inhibitiile aveau radacini adanci.
– Ei? Ce-a facut?
Paul inspira adanc, de doua ori.
– A spus un lucru.
Inchise ochii, redestepta cuvintele si, cand vorbi, glasul lui imprumuta fara voie ceva din tonul batranei:
– Tu, Paul Atreides, coborator din regi, fiu de Duce, trebuie sa inveti sa conduci. E un lucru pe care nu l-a facut niciunul dintre stramosii tai.
Paul deschise ochii.
– Vorbele ei m-au infuriat, continua el. I-am spus ca tatal meu guverneaza o planeta. Mi-a raspuns: „E pe cale s-o piarda.” Atunci i-am spus ca tata va primi o planeta si mai bogata. A raspuns: „O va pierde si pe aceea.” Am vrut sa fug la el, sa-l avertizez, dar ea a zis ca fusese deja avertizat – de tine, de mama, de multi altii.”

 

RECENZIE

Ce aș mai putea spune despre Dune, având în vedere că s-a spus tot de-a lungul anilor? Nu sunt sigură, dar voi încerca totuși o recenzie. Cred că dacă nu ai citit Dune pana acum, probabil că nu citești deloc science fiction sau nu te încântă seriile voluminoase. Dune este una dintre epopeele care definesc genul SF; doar câteva seriale SF se bucură de prestigiu și faimă egale. În afara tărâmului literaturii, există Star Wars și Star Trek, iar în interiorul lumii literare Dune stă alături de seria lui Asimov – Fundația

Este incredibil cât de multe informații încearcă Frank Herbert să transmită doar în primele două pagini.  Micul Paul Atreides, fiul ducelui Leto, este eroul nostru principal. El urmează să călătorească împreună cu părinții săi la Arrakis, Dune, pentru a face parte din noua familie conducătoare de pe planetă. Deja aflăm că are vise profetice și că o organizație misterioasă numită Bene Gesserit din care mama lui este membră, l-a antrenat prin exerciții mentale și fizice și se prefigurează deja un rol special pentru el. Autorul abordează teme foarte interesante, de formare a conștientizării și ridicare deasupra conștiinței animale și teme de religie – toate acestea plasate într-o societate interstelară a imperiului și feudelor. Scrierea autorului este foarte densă, șlefuită și precisă.

Deși în roman religia este un pilon important din punct de vedere a evolutiei actiunii, autorul oferă votul său de incredere numai omului cu o gandire flexibilă,  care caută evoluție. Secta Bene Gesserit se angajează în construirea de societăți, plantarea de mituri și chiar în proiectarea liniilor de sânge prin încrucișare atentă. Și așa-numiții Mentați sunt oameni care funcționează ca niște computere după ce au fost antrenați încă din copilărie. În Paul Atreides, toate aceste teme vin împreună cu o figură mesianică, fiind în același timp scopul final al mileniilor de încrucișare, experimente sociale și pregătire mentală. Toate pentru a reuși „să se ridice deasupra animalului”. Prima sută de pagini se mișcă încet. În mare parte, ne învârtim între discuțiile lui Paul sau Jessica în timp ce se pregatesc sa se mute pe Arrakis. Dar Herbert nu irosește cuvinte, el transformă o conversație la cină într-un câmp de luptă al politicii, intențiilor și eforturilor de citire a minții. Un univers bogat și profund se desfășoară în fața noastră, fără ca Herbert să sacrifice vreodată dezvoltarea caracterului lui Paul sau Jessica. 

Societatea extremă Fremen este o societate plină de ritual și semnificație, în interiorul careia fiecare moment este o răscruce pentru Paul în călătoria sa spre ascensiune. Lumea ficțiunii speculative s-a schimbat mult din anii 1960. Spre deosebire de multe epopee moderne de gen, pline de personaje morale gri, Dune este izbitor de alb-negru. Casa Atreides reprezintă respectul, dragostea, dreptatea și sănătatea. Harkonnenii sunt vicleni, diabolici, cu pofte respingătoare.

Dune este încă o poveste extraordinară, cu personaje complete, un fundal complex și un fler teatral. Ceea ce ridică aceasta operă deasupra atâtor alte epopee SF și fantezie este modul în care încorporează teme de transcendență și profeție într-un fel care nu este deloc obositor, ci emoționant și livrat în mod inteligent.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.