Din sânge și cenușă – Jennifer L. Armentrout (recenzie)

 

Descriere:

Primul volum din seria Blood and Ash

O FECIOARĂ…

Aleasă de la naștere să fie cea care să le ofere oamenilor calea spre o altă lume, Poppy nu a simțit nici o clipă că propria viață îi aparține. Viața Fecioarei este una solitară. Nu trebuie să fie niciodată atinsă sau privită. Nu trebuie să i se vorbească, iar plăcerile de orice fel îi sunt total interzise. În vreme ce așteaptă ziua Ascensiunii, ea ar prefera să își petreacă timpul alături de gardienii castelului în care trăiește, luptând împotriva forțelor răului care i-au ucis părinții, decât să se comporte astfel încât să fie considerată vrednică de către zei. Însă alegerea nu i-a aparținut niciodată ei cu adevărat.

O DATORIE…

Viitorul întregului regat depinde de Poppy, deși ea nu e convinsă că este ceea ce își dorește. Căci Fecioara are și ea inimă. Și suflet. Și dorințe. Iar când Hawke, gardianul cu ochi aurii însărcinat să-i poarte de grijă până la Ascensiune, apare în viața ei, menirea și datoria se întrepătrund cu dorința și cu nevoia. El îi stârnește furia, o face să pună la îndoială toate lucrurile în care crede și o ademenește spre păcate interzise.

UN REGAT…

Uitați de zei și temuți de muritori, susținătorii unui regat decăzut se revoltă, hotărâți să ia înapoi cu forța ceea ce consideră al lor. Și, pe măsură ce umbra celor blestemați se apropie tot mai mult, granița dintre ce e corect și ce e interzis devine tot mai neclară. Poppy nu riscă doar să-și piardă inima și să fie considerată nevrednică de către zei, ci își pune în pericol chiar viața când toate ițele îmbibate de sânge ce țin lumea ei laolaltă încep să se destrame.

 

Dosar de autor: Jennifer Armentrout, cea mai prolifică autoare hibrid din lume

„Din sânge și cenușă”, în topul celor mai citite cărți Litera

O carte pe zi: „Din sânge și cenușă” de Jennifer Armentrout

Recenzie

 

Uneori, să-ți amintești de cei care au murit înseamnă să te confrunți cu propria ta mortalitate.

 

Jennifer L. Armentrout nu încetează să mă uimească. Cu adevărat. Am citit multe serii de la această autoare si la finalul fiecăreia spuneam ,,Wow, asta e maxim. Nu poate fi mai extraordinar de atat,,. Si de fiecare dată mă înșelam, amarnic. Nu știu de unde găsește Armentrout inspirația dar cu adevărat este o zeiță a genului fantasy îmbinat cu romance.
Cartea urmărește  evoluția unei fate pe nume Poppy, căreia i s-a spus că a fost aleasă de zei pentru a fi Fecioara și pentru a-și ajuta religia și regatul să prospere. A fi Aleasa pentru Poppy este o mare onoare, cu excepția faptului că a fi Fecioara vine cu îngradirea a tot ceea după care tânjește. Ea luptă continuu pentru frânturi de libertate până când își întâlnește noul ei gardian, Hawke, și își dă seama că acele momente minuscule de libertate nu sunt suficiente, nu o împlinesc.

Chiar nu vreau să intru în detalii pentru a descrie prea mult din poveste pentru că este complicată și să explic prea multe ar dezvălui misterul.

Poppy are un caracter puternic și sfidător și, deși știa că va îndura pedepse crunte pentru asta, a ales să se apere și să fure înapoi o parte din viața care i-a fost luată. Autoarea se oprește asupra unor capitole întregi pentru a-i creiona personalitatea, trecutul, prezentul și posibilitățile viitorului. Și, deși acest lucru poate părea un pic plictisitor, ținând pe loc acțiunea, este foarte, foarte necesar pentru viitoarele volume, în care vom găsi explicații a tuturor întâmplărilor de la început.

De asemenea ne aflăm în prezența unei povești despre vampiri și vârcolaci, însă nu vom afla asta de la început. Armentrout a creat o noua mitologie cu zei și entități noi iar acest lucru face ca lectura să fie diferită față de tot ce găsim în prezent în literatura și în industria filmului. Momentele de acțiune sunt extrem de vizuale, cititorul neavând nevoie de prea multa imaginație pentru a se lăsa răpit în aceasta lume fantastică. Totul se petrece natural și atât de alert. Recunosc că a fost nevoie ca, în momentele intense de acțiune, să iau o pauză, să închid cartea pentru a-mi potoli pulsul ce o luase razna.

Nu uitați, dacă doriți să citiți această carte, de faptul că NU intră în categoria YOUNG ADULT, deși așa este încadrată, cel puțin la noi în țară.  Aș cataloga-o mai mult ca o nouă carte pentru adulți. Există mai multe scene de violență și romantice grafice decât ați găsi, în mod normal, într-un roman YA. Există câteva scene care nu sunt foarte potrivite pentru copii, așa că țineți cont de asta dacă decideți să alegeți această carte.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.