Un blestem sumbru si nimicitor – Brigid Kemmerer (recenzie)

DESCRIERE
Blestemat de o vrăjitoare foarte puternică să trăiască la nesfârșit cel de-al optsprezecelea an de viață, prințul Rhen, moștenitorul regatului Emberfall, a crezut că se va salva cu ușurință dacă o fată se va îndrăgosti de el. Însă asta se întâmpla înainte ca el să se transforme într-un monstru pornit pe distrugere. Înainte de a-și spulbera castelul și de a-și nimici familia și ultima fărâmă de speranță.

 

O fermecătoare și captivantă reinterpretare a poveștii Frumoasa și Bestia, cu personaje credibile și amuzante, și, totodată, cu întorsături de situație la tot pasul.

Pentru Harper, nimic n-a fost ușor vreodată. Cu tatăl dispărut, mama pe moarte și fratele care o subestimează tot timpul din pricina paraliziei cerebrale de care ea suferă, fata a învățat să fie dură ca să supraviețuiască. Atunci când încearcă să salveze o străină pe străzile din Washington DC, tânăra este transportată într-o lume magică.

Harper nu știe unde se află acum sau ce să creadă. Un prinț? Un blestem? Un monstru? În vreme ce petrece tot mai mult timp alături de Rhen în acest tărâm fermecat, fata reușește să priceapă care e miza. Și pe măsură ce Rhen începe să înțeleagă că Harper nu e doar o altă fată pe care trebuie s-o cucerească, speranța încolțește iar în el. Însă puteri nemaiîntâlnite caută să distrugă regatul Emberfall… și va fi nevoie de mult mai mult decât de distrugerea unui blestem pentru a-i salva pe Harper, pe Rhen și pe oamenii acestuia de la nimicire.

RECENZIE

Un blestem atât de vechi și întunecat reușește să fie familiar și proaspăt în același timp, înlocuind tradiționalul cu o eroină modernă. Mi-a plăcut foarte mult ideea de promovare a frumuseții imperfecțiunii, idee pe care am mai întâlnit-o la Jennifer L. Armentrout în seria Apocalipsa Elementelor, unde protagonista suferea de o problemă de vedere. Aici Harper suferă de paralizie cerebrală, însă demonstrează că acest lucru este doar un accesoriu care nu o oprește din a-și dezvălui curajul, nu este o piedică în cale reușitei sale. 

Harper, Rhen și Grey

Narațiunea este împărțită între Harper, o fată din Washington DC, și Rhen, prințul unui regat numit Emberfall. Lumile lor de obicei nu interacționează niciodată, dar într-o zi, Harper este furată la Emberfall ca ultima dintr-un lung șir de fete în încercarea de a sparge un blestem… Povestea este destul de familiară. O fată este prinsă în castel cu un prinț blestemat care rămâne fără timp pentru a rupe acest blestem, iar singura speranță pentru el este găsirea unei dragoste împărtășite. Dar există diferențe aici față de cele mai multe versiuni ale poveștii – Prințul Rhen este superb și pare foarte uman, iar Harper nu este singura fată care a fost prinsă în castel. Este greu să scrii o versiune convingătoare a Frumoasei și Bestiei fără a vira în teritoriul sindromului Stockholm, dar Kemmerer se descurcă excelent – ​​există o poveste de dragoste delicioasă, care se arde încet, care se bazează pe încredere, înțelegere și empatie. De asemenea îl întâlnim și pe misteriosul Grey, care este cel mai apropiat (și singurul!) însoțitor și paznic al lui Rhen. Grey este un personaj foarte interesant și în anumite momente l-am plăcut mai mult decât pe Rhen.
– De ce îl aperi, dacă blestemul te-a acaparat din cauza lui?
– Am jurat pe viața mea sa fiu o parte din ceva mai important decât propria-mi persoană.

Frumoasa și bestia – varianta actualizată

Mi-a plăcut foarte mult și faptul că romanul îmbină YA de fantezie cu YA contemporan – familia lui Harper este foarte săracă, iar fratele ei a fost obligat să ducă la îndeplinire misiunile periculoase începute de tatăl lor pentru a câștiga bani, punând întreaga familie in pericol. Tot timpul în care Harper se află în Emberfall, nu își poate uita fratele și mama bolnavă acasă, în DC, și se teme că afacerea fratelui ei l-ar putea ucide. Aceasta este sursa multor tensiuni între ea și Rhen – ea îl învinovățește că a furat-o dintr-o familie care are nevoie de ea. O altă mică înfrumusețare a poveștii este rolul Lilith, vrăjitoarea care l-a blestemat pe Rhen. În loc să fie menționată pe scurt ca sursă a blestemului, ea este de fapt acolo destul de constant pe tot parcursul poveștii – nu poate interveni în timp ce Rhen încearcă să rupă blestemul, dar ea poate să-i facă viața inconfortabilă. Motivul ei pentru a-l blestema este diferit de povestea originală – și cred că este o schimbare bună care o face să se simtă puțin mai tridimensională (și funcționează bine ca poveste de fundal și pentru Rhen).
Ofer 5 stele acestui roman nu pentru că a fost perfect ci pentru că a reușit să mă transpună cu totul în poveste, să simt pericolul, frigul, suferința și bucuria, emoția și dezamăgirea.

Detaliile produsului

 

  • Categoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult
  • Categoria: Literatura Universala
  • Categoria: Romane de dragoste
  • Categoria: Romane Fantasy
  • Serie: Distrugatorii de blesteme
  • Colectie: CorinTeens
  • Editie: Necartonata
  • Editura: CORINT
  • Format: 200 x 130 x 41
  • Traducator: Andra Elena Agafitei
  • Autor: Brigid Kemmerer
 • Nr. pagini: 512
 • An aparitie: 2021

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.